Mitä ruotsalaiset ajattelevat suomalaisista?

IMG_8526-2

Tuli vastaan tämmöinen uutinen mm. Finlandsinstitutenin teettämästä tutkimuksesta ruotsalaisten suomikuvasta. Luin uutisen ja kerroin J:lle, että tutkimuksen mukaan ruotsalaisten Suomi-tietämys on heikkoa. ”Ei yllätä yhtään”, tuli kommentti. Niinpä.

Ruotsi on Pohjoismaista suurin väkiluvultaan, ja muissa ympäröivissä maissa on keskenään suurinpiirtein saman verran asukkaita. Ruotsi on siis vähän kuin isoveli meille muille Pohjoismaille. Suomessa ollessa tuntuu, että me olemme se alemmuudentuntoinen ja vähän kateellinen pikkusisarus, joka yrittää kilpailla isoveljensä kanssa kaikesta. Ja miltä näyttää tilanne Ruotsissa: heitä ei juuri kiinnosta. Täällä asuessa olen huomannut, kuten ylläolevassa tutkimuksessakin todetaan, että ruotsalaiset eivät tiedä Suomesta paljoakaan. Yleisimpiä minua vastaan tulleita asioita on kommentit saunasta ja puukosta sekä ihmettely siitä, miksi ruotsini ei kuulosta muminsvenskalta eli muumi-ruotsilta (yksinkertainen selitys: olen oppinut puhumaan ruotsia Ruotsissa). Suomen kielen erilaisutta ja vaikeutta kommentoidaan myös usein. Ja suuri osa ihmisistä ei ole koskaan käynyt Suomessa. Täällä ollaan nimittin enemmän kallellaan Norjan ja Tanskan suuntaan, minkä toki ymmärtää, kun varsinkin täältä Länsi-Ruotsista on lyhyempi matka Osloon ja Kööpenhaminaan kuin edes Tukholmaan. Lisäksi kielet näissä maissa ovat samankaltaisia.

Mitä tuossa tutkimuksessa sitten todettiin? Suomesta yhdistettiin sellaisia asioita kuin kaunis luonto, urheilu, työteliäs kansa, hiljaisuus. Sauna, Lordi, tango, Koskenkorva ja Arja Saijonmaa. Design, erityinen huumori. Sisu. Kuva Suomesta oli positiivinen, mutta tutkimushenkilöt totesivat tietävänsä Suomesta vähän ja pitävänsä sitä hieman nolona asiana.

Tutkimuksessa todettiin myös, että ruotsalaisten Suomi-kuva on vanhentunut. Ja siitä olen samaa mieltä! Luin joskus aiemmin artikkelin siitä, miksi ruotsalaisten Suomi-kuva on se, mikä on. Luultavasti suuri vaikutus on ollut sillä, että 60-70-luvulla Ruotsiin muuttaneet suomalaiset olivat työläisiä, jotka tekivät ahkerasti töitä, olivat hiljaisia (oma tulkinta: ehkä ei vähiten siksi, että eivät osanneet kieltä?) ja joille Koskenkorva maistui. Sittemmin toisen ja kolmannen polven ruotsinsuomalaiset ovat ruotsalaistuneet niin, että heitä ei enää edes ajatella suomalaisina – eivät edes he itse. Ja kun tähän lisätään yllämainittu ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta, muodostuu heidän ainoa Suomi-kuvansa näiden vuosikymmenten takaisien maahanmuuttajien perusteella. Eipä tarvi ihmetellä, miksi kuva on vanhentunut.

No, mitäs tähän sanoisi? Toivottavasti ruotsalaiset oppisivat tuntemaan vähän päivitetymmän kuvan meistä suomalaisista. Ja toivottavasti me emme joka tapauksessa tuntisi alemmuudentunteita ruotsalaisten suhteen, koska siihen ei oo mitään syytä. Mutta minua henkilökohtaisesti vähän harmittaa, että Suomi tuntuu olevan (pitkälti kielen vuoksi) vähän ulkopuolinen muiden Pohjoismaiden seurassa. Pohjoismainen yhteistyö on nimittäin mun mielestä jotenkin huippu homma ja coolia.

Kertokaapa, mitä ajatuksia teillä herää!

Koko tutkimusraportti ruotsiksi täällä. Kuvassa on minun kavereita eri Pohjoismaista käsi kädessä. Sekä J ja tanskalainen koira 😀

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s